הושקה תכנית אקדמית לבוגרים עם צרכים מיוחדים באקדמית רמת גן

הושקה תכנית אקדמית לבוגרים עם צרכים מיוחדים באקדמית רמת גן

20 סטודנטים עם מוגבלות משתלבים בקמפוס המכללה האקדמית רמת גן, במסגרת תכנית ייחודית שתחזק את תחושת המסוגלות האישית, תעצים ותוביל את הסטודנטים החדשים לצמיחה.

"יש לנו את החובה כחברה להכליל את כל השוני והמגוון"

"אחרי החגים" כבר כאן, והמשמעות היא שהחלה שנת הלימודים האקדמית. השנה, אל אלפי הסטודנטים הנרגשים שחזרו למסדרונות הפקולטה, לספריה, לקפיטריה, ולדשא רחב הידיים, נמנית גם קבוצת 20 סטודנטים במסגרת תכנית ייחודית לשילוב סטודנטים עם מוגבלות במכללה האקדמית רמת גן.

חלום שדורש התאמות

התוכנית היא יוזמה של המחלקה לרווחת אנשים עם מוגבלות באגף לשירותים חברתיים בעיריית רמת גן, בשיתוף המכללה האקדמית רמת גן, אקי"ם רמת גן-גבעתיים, בית איזי שפירא ומפעל הפיס. ריטה סגל, ראש צוות באגף לשירותים חברתיים בעיריית רמת-גן, משתפת: "במסגרת עבודת העובדות הסוציאליות באגף, אשר מלוות אנשים עם מוגבלות לאורך השנים, ניכר כי נושא הלימודים באקדמיה, היה חלום עבור רבים. אך זהו לא חלום בר ביצוע ללא ההתאמות הנכונות".

כדי להגשים את החלום, פנו באגף לשירותים חברתיים לבית איזי שפירא, אשר מנהלים מזה קרוב לעשרים שנה פרויקט של לימודים אקדמיים במרחב מותאם ומונגש קוגניטיבית, בשם "האוניברסיטה המשולבת". "יצרנו קשר עם הנהלת המכללה האקדמית ברמת גן, אשר קיבלו את קבוצת התלמידים שלנו בזרועות פתוחות", מציינת סגל.

המטרה: העצמה וצמיחה אישית

המחזור הראשון של התכנית החל לפעול ב-18 באוקטובר, ויפעל לאורך כל השנה האקדמית. במפגש הפתיחה, בירכו את המשתתפים ד”ר בני הוזמי, המנהל האקדמי של בית איזי שפירא, ומר אבינעם לזרוב מנכ"ל המכללה, שאמר "כמוסד להשכלה גבוהה, אנו מרגישים חובה חברתית לפתוח את שערינו במטרה להפיץ השכלה, בינה ודעת. היה מפגש ראשון מרגש מאד. לכבוד יהיה לנו לארח את הסטודנטים במהלך השנה."

נכחו במפגש גם פרופ' אלי וויץ, סגן נשיא המכללה והגב' רויטל אבנר, ראש מנהל הלימודים, וכן נציגים מהאגף לשירותים חברתיים ומאקי"ם.

הקורס שנבחר לשנת הלימודים הנוכחית הוא קורס "האמנות לחיות: מבוא לפסיכולוגיה מעשית". הקורס מכוון לצמיחה אישית ולביסוס של זהות של מסוגלות, באמצעות לימוד מבואות מעולם הפסיכולוגיה באופן מונגש קוגניטיבית ועם פישוט לשוני בהתאם להרכב הקבוצה.

תכנית הלימודים נשענת על אבני יסוד של העצמה אישית עבור הסטודנטים המשתתפים. על מנת להשיג מטרה זו, הסטודנטים ישתלבו במכללה ובחיי הקהילה הסטודנטיאליים שמציע הקמפוס באופן מלא ולאורך כל השנה. בתוך כך, משתתפי התכנית יעברו תהליך הכנה והכרות עם האוכלוסייה, על מנת לבסס היכרות ולפתח חיי חברה משמעותיים.

כולם מרוויחים

במשך שנים ארוכות היה קושי בשילוב סטודנטים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית והנמכה קוגניטיבית, כאשר כיום הורכבה קבוצה של סטודנטים בגילאים שונים ולאחר שלא היו במסגרת לימודית כלשהי לאחר שנים ארוכות. בכך מתאפשרת הנגשה של האקדמיה לבעלי המוגבלות, בעוד שהסטודנטים במכללה נחשפים לאוכלוסיות שונות ומגוונות, וחולקים עם אנשים בעלי ייחודיות את המרחב הציבורי.

"עצם ההשתתפות וההתמדה בקורס השנתי, היא כבר מדד להצלחה", אומרים באקדמית רמת גן. "במקביל, יש תרומה רבה לחשיפת הסטודנטים במכללה לאנשים עם מוגבלות, הן ברקמה האישית עבור כל אחד מהם, וכן בהעלאת המודעות לנושא. אנו מאמינים בכך שיש לנו את החובה כחברה להכליל בתוכה את כל השוני והמגוון, לצד ההתאמות שכל אחד זקוק להן. מדובר בשיתוף פעולה המוצלח בין כל הגורמים המעורבים ".