התמודדות עם מצבי חירום
התמודדות עם מצבי חירום
התמודדות עם מצבי חירום – כל מה שצריך לדעת
אסונות רבי נפגעים ומצבי חירום מתרחשים בעולמנו כתוצאה משני גורמים עיקריים – מעשה ידי אדם, ואסונות טבע. דוגמאות לאסונות מעשי ידי אדם הם אסונות תעשייתיים, טרור, ומלחמות. מנגד אסונות טבע כוללים שטפונות, רעידות אדמה, שריפות וכדומה. ההתמודדות עם אסונות שונים מצריכה דרכי פעולה שונות, הבנה של גורמי האסון והנפגעים ממנו, ומימדים נוספים.
הניהול מצבי חירום וההתמודדות עמם הוא תחום אינטרדיסציפלינרי, כלומר תחום שמשולבים בו דיסציפלינות שונות. למשל, נדרש ידע בפסיכולוגיה של ההמונים, הערכת סיכונים, אסטרטגיה, ניהול וארגון, ועוד. קיים צורך בהכרת כל ההיבטים הללו ורבים אחרים בכדי לקבל החלטות מושכלות לטובת בני אדם ולטובת הסביבה, בעת אסון ובהכנה מבעוד מועד למשברים.
לשם כך נוצר במכללה האקדמית רמת גן מסלול לימודים עדכני לתואר ראשון בניהול מצבי חירום ומשבר. המסלול מקנה לבוגריו את כלי העבודה החשובים ביותר שיאפשרו לפעול נכון בעת חירום, עם התייחסות מיוחדת לאתגרים במדינת ישראל, המורכבות הביטחונית והדמוגרפית.
למה מוכנות למצבי חירום כה חשובה?
ישנם אינספור אירועים בהיסטוריה ובשנים האחרונות שמעידים שהכנה מראש יכולה להציל חיים ולמנוע פגיעה הרת גורל באזרחים, מבנים וארגונים. משבר הקורונה הוא דוגמה לאירוע, שאם הייתה מוכנות ארגונית, חברתית וממשלתית אליו המצב היה נראה אחרת בשנתיים האחרונות.
במהלך המשבר, רבים מאזרחי המדינה והעולם חוו חרדות וקשיים נפשיים רבים עקב התפרצות הנגיף והפאניקה הציבורית סביבו. נשאלת השאלה, אם הייתה התארגנות מראש למצב של מגפה עולמית עם אחוזי הדבקה גבוהים, האם היו מצליחים למגר את החרדה הציבורית ולנהל את המשבר באופן רגוע ומסודר יותר?
אמנם, לא תמיד הכנה מראש מצליחה למנוע פגיעה, אבל ברוב המקרים הכנה מראש מצליחה להקטין את גודל הפגיעה. חישבו על זה כך – לולא בניינים היו נבנים באופן שמגן עליהם מרעידות אדמה, במקרה של רעידת אדמה היו עשרות ואף מאות נפגעים. בעזרת הידע וההכנה מראש של בניינים ותשתיות למקרי אסון, חיים ניצלים. כך גם עם אסונות אחרים. מוכנות למצבי חירום מצילה חיים.
תואר ראשון בניהול מצבי חירום ומשבר
החשיבות הגבוהה שיש לתחום מניעת האסונות ולהתמודדות נכונה בעת משבר, הובילה את המכללה האקדמית רמת גן להציע תוכנית לניהול מצבי חירום, בה נלמדים תחומים מגוונים המקנים לבוגרים כלים רבים להתמודדות בעת אסון. להלן חלק מהתחומים הנלמדים בתוכנית:
- מערכות בריאות בעולם והיערכותן למצבי חירום – כמו במדינת ישראל, גם בכל מדינות העולם המפותחות, מערכות בריאות הן האחראיות על בריאות האוכלוסייה ומתן שירותים רפואיים. המוכנות של מערכות אלו לאסון בעלת חשיבות יוצאת דופן משום שרוב האסונות גובים מהנפגעים מחיר בריאותי, על כן על המערכת הרפואית להיות מוכנה לגייס את כוחותיה להתמודדות עם המצב. בתוכנית נלמדים מודלים של מערכות בריאות והקשר ביניהם לבין המוכנות למצבי חירום.
- סוציולוגיה ופסיכולוגיה – התמודדות עם מצב חירום מצריכה היכרות עם האוכלוסייה וידע בהתנהלות מולה. לשם כך, המסלול מציע לימודי סוציולוגיה ופסיכולוגיה. דרך הסוציולוגיה מובהרים אלמנטים חברתיים כמו אי שוויון, משפחות, קבוצות, תרבות וחיברות. באמצעות הפסיכולוגיה הסטודנטים לומדים על התפתחות אישיות וחברתית. כל אלו מסייעים בהתמודדות עם האוכלוסייה וקשייה בעת משבר.
- ניהול מצבי חירום – נלמדים מושגי היסוד בתחום ניהול משברים, כלים להכרה, הבנה והתמודדות עם מצבי חירום ואסון, כמו גם היכרות עם סוגי האסונות. בנוסף לכך נלמדות הדרכים והשיטות בהן מערכות, גופים וארגונים מתמודדים עם מצבי חירום.
- פיתוח עבודת צוות – בעת משבר, אדם אחד לא יכול להציל את העולם כולו לבד. על כן במסלול נלמדים כישורים ומיומנויות בתחום עבודת הצוות, פיתוח צוותים, ארגונם, זיהוי חוזקות וחולשות ועוד. עבודת צוות טובה יכולה לאפשר ארגון יעיל, מסודר ואופטימלי של אסון. לעומת זאת, כשלים בעבודה בין צוותים וארגונים עלולה לגרום ליותר נזק מתועלת.
אם אתם מעוניינים לשמוע עוד על התוכנית, התכנים ותנאי הקבלה לחצו כאן.
המכללה האקדמית רמת גן – לימודים אקדמיים עם משמעות
המכללה האקדמית רמת גן היא מוסד אקדמי המתמקד בתוכניות לימודים בתחומים בעלי השפעה על החברה ייעוץ חינוכי, מדעי המחשב, משאבי אנוש, ניהול, חברה והתנהגות ועוד. המכללה מעניקה לסטודנטים רמה אקדמית גבוהה, ושואפת להקנות להם כלים ומיומנויות להצלחה בעולם העבודה. לפרטים נוספים וליצירת קשר, לחצו כאן.