התמודדות אנשי מקצוע האֲחָיוּת (סיעוד) עם מצבי חירום וחיזוק מטופלים | ד”ר חאלד עואודה
התמודדות אנשי מקצוע האֲחָיוּת (סיעוד) עם מצבי חירום וחיזוק מטופלים | ד”ר חאלד עואודה
ד”ר חאלד עואודה, ראש החוג הנכנס לתואר ראשון באֲחָיוּת (סיעוד), במאמר לרגל יום והאחיות הבינלאומי לשנת 2025, בסימן חוסן אישי, מקצועי ונפשי, הן של הצוות והן של המטופלים.
מאמר זה עוסק בחוסן המקצועי של אחים ואחיות במהלך מלחמת חרבות ברזל (אוקטובר 2023), ובתרומתם לחיזוק החוסן של המטופלים בתקופות חירום. המאמר סוקר את אתגרי מקצוע האַחֲיוּת (סיעוד) תחת אש, את מאפייני החוסן המקצועי, ואת השפעתו על ההתמודדות הבריאותית והנפשית של מטופלים. חוסן אישי ומקצועי גבוה צפוי לשפר את איכות הטיפול, להפחית תסמיני סטרס, ולתרום לתהליך ההחלמה (Connor & Davidson, 2003).
מבוא והקשר המערכתי
במהלך משברים לאומיים חמורים, כמו מלחמות, מערכת הבריאות ממלאת תפקיד קריטי. אחים ואחיות מהווים את חוד החנית בטיפול הרפואי והנפשי, כשהם לא רק מטפלים פיזית אלא משמשים גם עוגן רגשי עבור המטופלים. מלחמת חרבות ברזל (אוקטובר 2023) יצרה אתגר קיצוני שבו נדרש חוסן אישי ומקצועי יוצא דופן, במיוחד כאשר “עבודה תחת לחץ קיצוני וסיכון אישי היא מציאות יומיומית בסיטואציות חירום” (משרד הבריאות, 2023).
חוסן מקצועי של אחים ואחיות: הגדרה ומשמעות
מהו חוסן מקצועי?
החוסן מוגדר כ”יכולת להסתגל, להתאושש ואף לצמוח מתוך משבר” (Connor & Davidson, 2003). בתחום האַחֲיוּת (סיעוד), מדובר ביכולת של אנשי הצוות לתפקד ברמה גבוהה, למרות עומסים רגשיים ופיזיים. לפי McAllister & McKinnon (2009), חוסן מקצועי אינו תכונה מולדת בלבד אלא מיומנות נלמדת וניתנת לחיזוק לאורך זמן.
חוסן כמרכיב מגן במצבי חירום
במצבי קצה, חוסן מהווה שכבת מגן שמאפשרת לצוות האחים ואחיות לתפקד מקצועית תחת לחץ. הוא תומך ביכולת להפעיל שיקול דעת, להישאר רגועים ולהעניק תמיכה רגשית – גם כשהמצב האישי מעורער. כפי שתיארו Shechter et al. (2020), “היכולת של אנשי צוות רפואי להעניק טיפול תוך כדי התמודדות עם חרדה, עומס וטראומה, תלויה ישירות ברמת החוסן הפנימי שלהם”.
אתגרים ייחודיים בתקופת מלחמת חרבות ברזל
במהלך המלחמה, הצוותים הסיעודיים עמדו בפני אתגרים חסרי תקדים:
- עומס חריג של מטופלים – תיעוד משרד הבריאות (2023) מציין עלייה דרמטית בכמות המטופלים בבתי חולים, תוך קושי לתעדף נכון בזמן אמת.
- איומים ביטחוניים ישירים – האזעקות התכופות והירי הפכו את סביבת העבודה למסוכנת.
- מחסור במשאבים – לפי הדו”ח (משרד הבריאות, 2023), המחסור בכוח אדם ובציוד רפואי חיוני דרש חשיבה יצירתית ואלתור מתמשך.
- חשש אישי של אנשי הצוות – McAllister & McKinnon (2009) טוענים כי “כאשר אנשי מקצוע אַחֲיוּת (סיעוד) נדרשים להעניק טיפול תוך כדי דאגה לשלום משפחתם, נוצר מתח פנימי מתמשך שפוגע בתפקוד אלא אם קיים חוסן מובנה”
תרומת הצוות הסיעודי לחיזוק חוסן המטופלים
נוכחות מייצבת
לפי Connor & Davidson (2003), תחושת יציבות רגשית של המטפל משמשת מקור ישיר לחיזוק חוסן המטופל. במצבים של כאוס, האח או האחות הפכו לעוגן רגשי.
תקשורת מרגיעה ובהירה
Shechter et al. (2020) מציינים כי “תקשורת פשוטה, עקבית ואמפתית מפחיתה סטרס ומקדמת שיתוף פעולה מצד המטופל”.
תמיכה רגשית הוליסטית
האחים והאחיות סיפקו הקשבה, עידוד, ולעיתים אף הומור – אשר היוו כלי חשוב לשמירה על איזון רגשי. התמיכה ההוליסטית הזאת מתוארת בספרות כמרכיב קריטי בהתמודדות עם טראומה (McAllister & McKinnon, 2009).
עידוד לתפקוד עצמאי
חיזוק תחושת המסוגלות העצמית של המטופל נחשב מפתח בתהליך השיקום. כפי שמסבירים Connor & Davidson (2003), “התנסות פעילה והתמודדות הדרגתית עם אתגרים מעודדת בניית חוסן פנימי”.
בניית קשרים חברתיים
פעולות ליצירת אינטראקציה חברתית סייעו להפחתת תחושת הבידוד, שהוכרה כגורם סיכון משמעותי להתפתחות סימפטומים פוסט-טראומטיים (Shechter et al., 2020).
תוצאות והשפעות נצפות
הפעולות שתוארו לעיל הובילו ל:
- הפחתת סטרס וחרדה
- שיפור בשיתוף הפעולה של המטופלים
- ירידה בתסמינים פוסט-טראומטיים (Shechter et al., 2020)
- קיצור משך אשפוז – מה שמעיד על השפעה קלינית ברורה לחוסן צוות האַחֲיוּת (סיעוד).
סיכום ומסקנות
הניתוח מראה שחוסן הצוות האַחֲיוּת (סיעוד) היה נדבך מרכזי בהתמודדות מערכת הבריאות עם האתגרים יוצאי הדופן של מלחמת חרבות ברזל. האחים והאחיות לא רק תפקדו ברמה גבוהה תחת לחץ, אלא גם היו מקור של תקווה, ביטחון וחמלה. פיתוח חוסן מקצועי בקרב אנשי מקצוע אַחֲיוּת (סיעוד) חייב להפוך ליעד אסטרטגי מרכזי של מערכת הבריאות, במיוחד לנוכח אתגרי הביטחון העתידיים. McAllister & McKinnon, 2009; משרד הבריאות, 2023.