“ב-58% מהמקרים ניתן למנוע סוכרת באמצעות שינוי באורח החיים” | הכירו את גב’ בלה וולשין
“ב-58% מהמקרים ניתן למנוע סוכרת באמצעות שינוי באורח החיים” | הכירו את גב’ בלה וולשין
לרגל יום הסוכרת הבינלאומי, שוחחנו עם גב’ בלה וולשין, אחות מומחית קלינית בסוכרת ואחראית על הכשרות קליניות בתוכניות הסיעוד במכללה, על החשיבות בהעלאת המודעות למחלה, דרכי המניעה והכשרת תלמידי התוכנית לטיפול ואיזון של חולי סוכרת.
בלה, למה בעצם יש צורך ביום הסוכרת הבינלאומי?
יום הסוכרת הבינלאומי נועד להעלות את המודעות למחלה, אבל למעשה, כל חודש נובמבר מוקדש לכך. מדובר באחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, שכיום כבר מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגפה עולמית. הסכנה האמיתית היא לא במחלה עצמה אלה בסיבוכים שלה. סוכרת שאינה סוכרת נעורים, יכולה להתפתח כבר בגיל 35, והיא הגורם המשמעותי ביותר להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, שהן כיום סיבת המוות הנפוצה ביותר בעולם.
מה שחשוב להדגיש הוא שברוב המקרים, הסוכרת ניתנת למניעה – עד 58% מהמקרים יכולים להימנע באמצעות שינוי באורח החיים.
מהו הגורם העיקרי להתפתחות סוכרת?
כיום אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות סוכרת הוא השמנה, שגם היא מוגדרת כמגפה בפני עצמה. השמנה, בעיקר בגילאי הילדות, יוצרת מצע להתפתחות סוכרת בגיל מאוחר יותר. החינוך לשינוי באורח החיים, לתזונה נכונה ולפעילות גופנית צריך להתחיל כבר מגיל צעיר. ראינו שבחלק מבתי הספר כבר התחילו להטמיע את הנושא, וזה מהלך חשוב.
איך אפשר למנוע את התפתחות הסוכרת?
המחקר המדעי כבר הוכיח ששינוי באורח החיים, ללא צורך בשום התערבות תרופתית, יכול להפחית את הסיכון לפתח סוכרת כמעט ב-60%. מחקרים שנערכו לאורך השנים הראו שבאמצעות תזונה נכונה ופעילות גופנית בלבד ניתן לדחות ואף למנוע את התפרצות הסוכרת.
את אחות מומחית קלינית בסוכרת. איך הגעת לתחום הזה?
כבר בתקופת הלימודים שלי בסיעוד התחלתי להתעניין בתחום הסוכרת, והבנתי את ההשלכות הקשות של המחלה ואת התפתחותה לממדי מגפה. גם המורים שלי הכניסו בי את המודעות לחשיבות הנושא, וכשהתחלתי לעבוד בבתי החולים ובקהילה, וראיתי את ההיקפים של המחלה, החלטתי שאני רוצה להשפיע ולתת כלים לאנשים לנהל את החיים שלהם בצורה יותר בריאה.
איך נראית העבודה שלך כיום כאחות מומחית לסוכרת?
אני עובדת בעיקר עם מטופלים שאינם מאוזנים כבר שנים. אני עוזרת להם להבין את המחלה, לנהל את רמות הסוכר שלהם, למנוע סיבוכים ולבצע שינויים באורח החיים שלהם, לעיתים אפילו בגיל מבוגר מאוד. העבודה שלי כוללת ייעוץ לרופאי משפחה ומתן כלים למטופלים, והסיפוק מגיע כשאני רואה אנשים עושים שינויים, אפילו קטנים, שמובילים לתוצאות חיוביות.
מה לגבי הסטודנטים במכללה, איך מכינים אותם לטיפול בחולי סוכרת?
הסוכרת תופסת מקום מרכזי בתוכנית הלימודים שלנו, במכללה. הסטודנטים לומדים על המחלה, סיבוכיה והטיפול בה במסגרת קורסים באנדוקרינולוגיה ובמחלות מטבוליות. אני גאה לומר שהבוגרים שלנו יוצאים עם ידע מעמיק על סוכרת ויכולים לסייע בטיפול ואיזון המטופלים בצורה מקצועית, בכל מסגרת רפואית שבה ישתלבו בעתיד.
זכור לך מקרה מרגש במיוחד שבו הצלחת לעזור לחולה סוכרת?
לאחרונה טיפלתי באישה בת 88 שאובחנה בסוכרת סוג 2 לפני עשרות שנים. כשהתחלתי לעבוד איתה, משהו באבחנה שלה לא הסתדר לי. שלחתי אותה לבדיקות נוספות והתברר שהיא למעשה סובלת מסוג אחר של סוכרת, שנקרא “סוכרתLada “. שינוי האבחנה הביא לשינוי הטיפול התרופתי והצלחנו לאזן אותה טוב יותר. בנוסף, גם הצלחתי לשכנע אותה להתחיל להשתמש במכשיר בשם סנסור, שמאפשר לבדוק את רמות הסוכר בדם כמעט ללא דקירות. זה היה מאוד מספק לדעת שהצלחתי לשפר את איכות החיים שלה בצורה כ”כ משמעותית, גם בגיל כ”כ מבוגר.
לסיום, אני רוצה להוסיף שכל מי שיודע שהוא נמצא בקבוצת סיכון מבחינת סיפור משפחתי או השמנה, מאוד מאוד מומלץ לגשת לאיש מקצוע ולעשות את הבירור הראשוני. אפשר לאבחן סוכרת באמצעות בדיקת דם פשוטה וחשוב שאנשים יעשו את זה בזמן. כי אפשר היום באמת לדחות את כל הסיבוכים של המחלה, ויש אפילו מקרים שבהם אנחנו יכולים לרפא אותה.