מינוי חדש במכללה האקדמית רמת גן – ד"ר יעל עפרון | ראש התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר
מינוי חדש במכללה האקדמית רמת גן – ד"ר יעל עפרון | ראש התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר
המכללה האקדמית רמת גן גאה להכריז על מינויה של ד"ר יעל עפרון כראש התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר.
נשיא המכללה, פרופ׳ מוחמד ותד: ״ד"ר עפרון מביאה עמה ניסיון עשיר, המשלב מצוינות אקדמית עם ניסיון מקצועי וניהולי נרחב בתחומי עריכת הדין, גישור, יישוב סכסוכים וניהול משברים. תפקידה החדש מציב אותה בחזית אחת התוכניות המובילות בישראל בתחום ההתמודדות עם מצבי חירום ומשבר, והתוכנית היחידה המציעה תואר ראשון בתחום זה.״
ד"ר עפרון היא משפטנית ותיקה, בעלת שלושה תארים במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. היא סיימה את לימודי הדוקטורט בשנת 2014, והמשיכה את הכשרתה בהשתלמות פוסט-דוקטורט בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בריטיש קולומביה בקנדה בין השנים 2016-2018. במסגרת הקריירה האקדמית שלה, היא מלמדת קורסים לתארים ראשונים ושניים מאז שנת 2000 במוסדות אקדמיים שונים בארץ ובעולם.
הניסיון המחקרי העשיר של ד"ר עפרון משתרע על תחומים מגוונים, אך עיקרו מתמקד בהוראת המשפט, יישוב סכסוכים ודרכים ליישוב מחלוקות במערכות משפטיות, ארגוניות, חברתיות ומשפחתיות, תוך התמקדות בהקשרים בין-תחומיים ורב-תרבותיים. פרסומיה כוללים עשרות מאמרים אקדמיים בכתבי-עת שפיטים, תרומת עשרות פרקים לספרים מדעיים, ופרסום ספרים פרי עטה כמחברת ראשית וכעורכת.
מעבר לעבודתה האקדמית, ד"ר עפרון היא דמות מובילה בתחום יישוב הסכסוכים בישראל ומחוצה לה. היא פעילה מזה שנים כמגשרת, שופטת בתחרויות בינלאומיות בתחום הגישור ויישוב הסכסוכים, והיא אף מכהנת כנציגת ציבור בבית הדין הארצי לעבודה. ניסיונה המשפטי והמקצועי בתחומי המשפט ובגישור מציב אותה בעמדה ייחודית להוביל את התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר ולהקנות לסטודנטים ידע רחב ומעמיק במערכות לניהול מחלוקות ומשברים.
רקע זה הינו בעל ערך עצום במיוחד בעידן שבו משברים אינם מוגבלים עוד לאסונות טבע או אירועים ביטחוניים, אלא כוללים גם מחלוקות חברתיות ומשפטיות מהותיות. ד"ר עפרון מביאה איתה ראייה רחבה ורב-תחומית, המשלבת בין עולם המשפט לתחום ניהול המשברים, תוך הבנת הדינמיקות הרבות והמורכבות שקיימות בשעת משבר.
תכנית התואר הראשון לניהול מצבי חירום ומשבר במכללה האקדמית רמת כן נועדה להכשיר את הדור הבא של אנשי המקצוע שיתמודדו עם האתגרים המורכבים ביותר בזירות משבר וחירום. התוכנית משלבת בין ידע תאורטי מתקדם לבין הכשרה מעשית רחבת היקף, במטרה להכין את הבוגרים להשתלבות במערכות הציבוריות, העסקיות והביטחוניות בישראל ומחוצה לה.
הסטודנטים בתוכנית רוכשים כלים להערכות, לתגובה ולניהול של משברים מכל הסוגים. בין אם מדובר במשברים ארגוניים, אסונות טבע או התמודדות עם אירועי טרור, הסטודנטים מתוודעים אל הכלים להערכות לקראתם, כמו גם להקמה ולניהול של מערכות חירום ושל מערכי ניהול סיכונים בארגונים. התוכנית מבוססת על למידה אינטנסיבית הכוללת שילוב בין תאוריות אקדמיות לסדנאות מעשיות, סימולציות של מצבי חירום, התנסות יישומית בארגונים, סיורים לימודיים וימי עיון. במסגרת התוכנית נחשפים הסטודנטים לטובי המרצים ולדמויות המפתח של התחום, ונהנים משיתופי הפעולה של המכללה עם גורמים בשטח, כגון פיקוד העורף, כוחות ההצלה ומשרדי הממשלה.
ד"ר עפרון רואה בתוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר זירה מצוינת לשילוב בין תחומי ידע שונים וליצירת שיתופי פעולה בין-ארגוניים, אקדמיים ומקצועיים. תחת הנהגתה, יודגשו בתוכנית המרכיבים בלמידה שיבטיחו כי הסטודנטים יקבלו הכשרה מקיפה ומעשית, שתציב אותם בחזית העשייה בתחום ניהול המשברים ומצבי החירום.
- הרחבת נקודת המבט על משברים – תחת הנהגת ד"ר עפרון, התוכנית לא תתמקד רק באסונות ומצבי החירום הפיזיים, כמו רעידות אדמה, שריפות ואירועים ביטחוניים, אלא גם במשברים חברתיים ומשפטיים מורכבים. מצבי המשבר בימינו בכלל, ובארצנו בפרט, כוללים סוגיות אתיות וחברתיות כבדות משקל, ולכן ד"ר עפרון מתכננת לשלב בתוכנית גם היבטים נרחבים של ניהול משברים בסביבות מורכבות ורב-תרבותיות.
- רב-תחומיות ושיתופי פעולה בין-ארגוניים – ד"ר עפרון שואפת לנצל את הרקע האקדמי והמחקרי האינטרדיציפלינרי שלה, כמו גם את קשריה המקצועיים והאקדמיים, על מנת להרחיב את שיתוף הפעולה בין התוכנית לבין גופים שונים בארץ ובעולם. היא רואה חשיבות רבה בשילוב בין דיסציפלינות שונות, כגון משפטים, מדעי החברה, מדע המדינה, ניהול עסקים ועוד לשם העשרת הידע של הסטודנטים. שילוב תחומי ידע מאפשר להם להבין את מורכבותם של משברים מזוויות שונות, ובכך להיערך אליהם ולהגיב אליהם בממדים רבים ומגוונים יותר.
- למידה התנסותית וחיבור בין התאוריה לפרקטיקה – כתחום מומחיות מחקרי וניהולי שפיתחה ד"ר עפרון בשנותיה באקדמיה, אחד הדגשים המרכזיים שהיא מתכננת לתת לתוכנית הוא החיבור בין למידה תאורטית להתנסות מעשית. התוכנית תדגיש את החיבור עם גורמי החירום בשטח, תציע סדנאות מעשיות, סימולציות ושיתופי פעולה עם ארגונים רלוונטיים. כל זאת על מנת להבטיח שהסטודנטים יבינו את הביטוי המעשי של התאוריות העיוניות אליהן הם נחשפים במהלך הלימודים.
נשיא המכללה, פרופ׳ מוחמד ותד: ״מינויה של ד"ר יעל עפרון כראש התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר מהווה הזדמנות לקפיצת מדרגה משמעותית עבור המכללה האקדמית רמת גן. עם ניסיון אקדמי וניהולי עשיר, קשרים חמים עם אקדמאיים ואנשי מקצוע רבים בארץ ובעולם, לצד הבנה מעמיקה בתחומי המשפט ויישוב הסכסוכים, ד"ר עפרון צפויה להוביל את התוכנית לשיאים חדשים. חזונה הרב-תחומי והדגש שהיא שמה על השילוב בין למידה עיונית להתנסות מעשית יבטיחו שהבוגרים של התוכנית ימשיכו לבלוט, להוביל ולשמש כדמויות מפתח בהיערכות ובניהול של מצבי חירום ומשבר בזירה הלאומית והבינלאומית.״