שם הקורס
נקודות זכות
מדידת איכות מקיפה תחומים נרחבים בליבת העשייה של מערכת הבריאות בישראל .הטמעה של תרבות מדידת האיכות ושיפור האיכות בעקבות המדידה, ניכרת על פני המנעד הרחב של הרצף הטיפולי במעגלי החיים ותחומי העשייה של מערכת הבריאות בישראל.
בסיום הקורס יוכל הסטודנט להסביר כיצד מוגדרת וכיצד נמדדת איכות רפואית בישראל ובעולם ולהכיר מונחי יסוד בתחום, להשתמש במודלים למיפוי חסמים ושיפור איכות הטיפול במסגרות הטיפול השונות, להשתלב ולהיות חלק במבדקים ותהליכי איכות מקומיים ובין לאומיים (איזו ואקרדיטציה) במערכת הבריאות ולפתח תוכנית מדידה והתערבות לשיפור איכות במסגרות שונות בתוך מערכת הבריאות.
האפידמיולוגיה עוסקת בחקר תפוצת תחלואה באוכלוסייה, סיבותיה, ומניעתה. הקורס מיועד להבנת האפידמיולוגיה כמדע וככלי עבודה יישומי בתחום הרפואה המונעת ובריאות הציבור. הבנת ההשפעה של גורם סיכון, ריבוי ערפלנים, התייחסות בעיקר למחלות התפתחותיות וכרוניות, ועוד. המטרה, לפתח את המושגים המתודולוגיים שבבסיס מדע האפידמיולוגיה. החומר הנלמד בקורס ירחיב ויעמיק את האלמנטים של תבניות מחקר, ניתוח נתונים והסקה של ניתוח נתונים והסקה של מחקר אפידמיולוגי ויכלול נושאים הקשורים בסיבתיות, הטיות, תקנון וערפול.
הכתיבה המדעית משקפת את לוגיקת החשיבה המדעית ומושתתת על כללים מוסכמים לגבי התכנים שמוצגים בעבודות מדעיות, סדר הצגתם, אופן ניסוחם ואיזכורי הספרות המקצועית שהם אמורים לכלול. מלבד התמצאות בכללים הללו, מצריכה כתיבה מדעית נכונה יכולת להעריך פרסומים מדעיים בצורה ביקורתית, שמאפשרת בחירה מושכלת של הפריטים הראויים לאזכור בעבודות מדעיות וגיבוש של שאלות מחקר חדשניות. הקורס עוסק ביסודות הכתיבה המדעית, בקשר שבינה לבין חשיבה מדעית ובקריאה ביקורתית של פרסומים מדעיים.
מטרת הקורס הינה להקנות לסטודנטים מושגים ומיומנויות מתקדמות בכתיבה מחקרית וביכולת לקרוא ולנתח פרסומיים מחקריים.
הרחבת הידע בשיטות מחקר ובנושאים הקשורים למחקר בתחום האֲחָיוּת. השיעור מבוסס על הרצאה ותרגול - ריענון ידע בסטטיסטיקה של BA.
במטרה להקנות ידע בשיטות המדעיות העיקריות הנהוגות בחקר ההתנהגות בסעוד ומיומנויות ביישום טכניקות שונות בביצוע מחקר אמפירי. כך שהסטודנט יהיה בעל יכולת לנסח ולעצב את הפרק המתודולוגי של הצעת המחקר אותו יבצע במסגרת לימודיו. התלמיד ירכוש ידע שיאפשר לו לנסח את שאלות המחקר, גזירת השערות מחקר, החלטה לגבי מערך המחקר, אופן איסוף הנתונים, וכלי המחקר .
סטטיסטיקה מהווה את הבסיס של תהליך צבירת הידע והחקירה המדעית, לפיכך הקורס נועד להקנות מושגים וכלים סטטיסטיים במטרה לאפשר ניתוח נתונים עצמאי וקריאה ביקורתית של ספרות מקצועית בתחומי מקצועות הבריאות. במסגרת הקורס נלמד כלים סטטיסטיים שיאפשרו לסטודנטים לתואר מוסמך לערוך בעצמם ניתוח כמותי מתקדם לנתונים מסוגים שונים. הקורס ילווה בהתנסות מעשית בכיתת מחשבים, תוך שימוש בתוכנת SPSS.
ההכרה הרגולטורית בטכנולוגיה רפואית כיעילה ובטוחה ו/או כטיפול קו ראשון במחלה כלשהי, מושתת על עיקרון מנחה ייחודי לתחום מקצועות הרפואה והבריאות והמחייב לבחון טכנולוגיה רפואית זו העשויה להיות תרופה, תכשיר ביולוגי, או ציוד רפואי בניסוי קליני המתבצע בבני אדם (מתנדבים בריאים ו/או חולים בהתוויה מסויימת).
הקורס "תכנון, ניהול וביצוע מחקר קליני בבני אדם על פי הנוהל ההרמוני הבינלאומי למחקר רפואי בבני אדם (Good Clinical Practice - GCP)" מקנה למשתתפיו ידע בסיסי בדרישות לאישור וניהול מחקרים קליניים בבני אדם ומנגיש בצורה פרקטית היבטים שונים של התחום המקצועי ודרישות הרגולציה של משרד הבריאות בישראל על מנת לאפשר למשתתפים להכיר ולבצע מחקר רפואי ו/או מחקר שאינו רפואי בנתונים קיימים, בסיסי נתונים ושאלונים.

תעודת GCP
בסיום הקורס יקבל הסטודנט תעודה המעידה על עמידה בדרישות קורס ה- GCP.
פרמקולוגיה יישומית עוסקת בשימוש בתרופות בפרקטיקה הרפואית וביישומה בתורת הרפוי (הבנת האינטראקציה בין גוף האדם לבין התרופות). הקורס יעסוק בהיבטים הפרמקולוגיים והסיעודיים של הטיפולים בדגש על טיפולים חדשניים במחלות כרוניות. הקורס יקנה הזדמנות להכיר את התרופות החדשות והבנה טובה יותר של טיפולים קיימים, יתרונות, חסרונות ובטיחות הטיפול. תרופות בטיפול משולב, תרופות דיגיטליות ואפליקציות למתן תרופות.
מטרת הקורס להקנות לסטודנט היכרות לטיפולים החדשניים, מנגנון הפעולה, בטיחות הטיפולים, והרציונל שעומד מאחורי הפיתוחים החדשים בתחום התרופות ובטיחות הטיפול.
קורס מתקדם להכרת המרכיבים היסודיים בעולם הדיגיטלי על היבטיו השונים בתחום יזמות דיגיטלית באֲחָיוּת. בין הנושאים שידונו בקורס: התהליך היזמי בתחום האֲחָיוּת, הליך של יזמות וחדשנות בארגוני בריאות, יזמות פנים ארגונית רפואית יתרונותיה ומגבלותיה, מאפייני סביבה דיגיטלית במוסדות הרפואיים. במהלך הקורס נדון בדוגמאות ספציפיות בתחום היזמות, לסוגי יזמות ולגורמים להצלחות ולכישלונות של יזמיים בתחום האֲחָיוּת. הקורס יסקור מושגי יסוד מקצועיים בתחום חדשנות דיגיטלית וביג דאטה Big Data, שליפת נתונים מתיקים רפואיים בעידן של ביג דאטה.
עליה בתוחלת החיים בצד פיתוח טכנולוגי מואץ מביאה לגידול באוכלוסיית המטופלים הלוקים במחלות כרוניות וכן פציעות ומחלות חריפות. על מנת לשמר למטופלים אלו ובני משפחתם, בכל שלבי המחלה, איכות חיים סבירה, תפקוד אופטימלי, קידום נוחות ומניעת סבל, יש צורך בהתערבות ובמתן טיפול כוללני, מקצועי וזמין תוך שמירה על הרצף הטיפולי. על ידי אחיות מומחיות בתחום.
האחיות המומחיות, אשר באות במגע רציף עם המטופלים הכאובים ובני משפחותיהם בכל מסגרות הטיפול, משמשות כמנהלות טיפול ומלוות את המטופל ומשפחתו לאורך הדרך, כולל: יעוץ, הכוונה והדרכה למטופלים, למשפחות ולצוות הרפואי, וכן איתור מוקדם ככל האפשר של חריגות במצבו של המטופל והפנייתו להמשך טיפול.
בקורס נלמד על המיומנויות, ההכשרה ויכולות הידע החיוניות למומחית הקלינית, הרחבת הסמכויות הנדרשת מתוקף הגדרת התפקיד, ללא קשר למיקוד האוכלוסייה: ניהול מצב בריאות המטופל/מחלה, יחסי אחות-מטפל/מטופל, פונקציית הוראה-אימון, תפקיד מקצועי, ניהול וניהול משא ומתן של מערכות שירותי בריאות, מעקב והבטחת איכות שיטות הבריאות.
בעידן הנוכחי מחלות כרוניות מהוות את עיקר עומס התחלואה אשר גורם לנטל חברתי וכלכלי על המשפחה ומערכת הבריאות. תפיסות רפואיות מתקדמות מעודדות טיפול רפואי בקהילה, בביתו של המטופל, במטרה להפחית את הצורך באשפוז בבית חולים תוך מתן לווי וגיבוי רפואי מקצועי 24/7. הקורס יתמקד באוכלוסיית החולים עם מחלות כרוניות המאושפזים במסגרת "בית חולים ביתי ". נכיר את מערך טיפולי הבית, את סל השירותים והקריטריונים לקבלת טיפול בבית ונבחן את השירותים הניתנים בישראל בהשוואה למדינות אחרות בעולם.
התקדמות הטכנולוגיה והרפואה המודרנית מאפשרת מתן טיפול מתמשך ללוקים במחלות כרוניות. כתוצאה מכך, לצד הזדקנות האוכלוסייה, גדל מספר האנשים הסובלים בשנים האחרונות לחייהם ממחלות כרוניות. אחת המטרות בטיפול בחולה עם מחלה כרונית, היא לשפר את איכות חייו ובני משפחותיהם בהתמודדות עם מחלות כרוניות בכל גיל. קורס זה מתמקד בתפקיד הסיעוד ברווחת החולה עם מחלה כרונית ובני משפחתו, שמירה על איכות חייו ובניהול הטיפול הכוללני בשלבי המחלה השונים. הקורס יתמקד בהיבטים פיזיולוגיים, נפשיים, חברתיים ורוחניים הקשורים למטופל ומשפחתו המתמודדים עם מחלות כרוניות.
הסטודנט ירכוש ידע מתקדם במדידת איכות חיים של חולים הסובלים ממחלה כרונית , יגבש אסטרטגיות לניהול, תמיכה ושיפור איכות חיים במצבים כרוניים. ויבחן תהליכים רב-תחומיים לטיפול משולב ושיפור איכות חיים במחלות כרוניות.
בעשור האחרון תחום כלכלת הבריאות התפתח במהירות בעולם המערבי ובארץ, והפך את שני המושגים המנוגדים לכאורה "כלכלה" ו "בריאות" ל"תורה" של ממש ולמושג מקובל ומעשי. רשויות הבריאות בעולם המערבי חיפשו כלים שיסייעו להם לנהל רפואה מודרנית ומתקדמת מצד אחד, ובמקביל יעזרו בחישוב העלויות הכספיות הכרוכות בחלופות טיפול שונות. במהלך הקורס נכיר, נלמד וננתח את שוק הבריאות מנקודת מבט כלכלית בעולם המערבי בכלל ובארץ בפרט.
המטרה, להכיר לסטודנט את עולם הידע העדכני הקיים בתחום כלכלת הבריאות, להציג בפניו דוגמאות לשימוש בכלי הניתוח הכלכלי בתחום הרפואה והבריאות ולהכשירו להיות מסוגל להבין ולתרום לדיונים בנושא, באמצעות מחסן הכלים אותו ירכוש במהלך הקורס.
במהלך עבודתה הסיעודית נאלצת האחות להתמודד לא אחת עם בעיות משפטיות וחוקיות. מטרתו של הקורס היא להקנות לסטודנטים מושגים בסיסיים בתחום האתיקה והמשפט הרפואי והסיעודי. במהלך הקורס יידונו המסגרת התיאורטית לדיון בסוגיות אתיות בתחום האֲחָיוּת, אחריות הצוות הסיעודי וסמכויותיו. הקורס ידון בחקיקה, בפסיקה ובנהלים וניירות עמדה הרלבנטיים לעשייה היומיומית של הצוות הסיעודי וכן בספרות מהעולם, סרטונים מקצועיים, כנסים והרצאות מקוונות.
בסיומו הסטודנט ידע לנתח סוגיות מרכזיות בתחום האתיקה והמשפט לאור מסגרות תיאורטיות ויכיר את החקיקה, הפסיקה והספרות האתית הרלבנטית לעבודה היומיומית של אחים ואחיות ולמחקר בתחום.
אחים ואחיות בעלי תואר שני באֲחָיוּת, נדרשים לידע וליכולת ביצוע עצמאית של תהליכי מחקר אמפירי. בקורס יושם דגש על קריאה ביקורתית של מאמרים בכתבי עת כדי להכין את התלמיד לנצל ממצאי מחקר כבסיס לקבלת החלטות. הסמינר מאפשר לסטודנטים לנתח ולהציג נושאים אקטואליים הקשורים לתחום ההתמחות של הסטודנטים, ו/או נושאים אקטואליים הקשורים לתרגול ופיתוח סיעודי. בסיומו יגיש הסטודנט דוח הצעת מחקר.
אחים ואחיות בעלי תואר שני באֲחָיוּת, נדרשים לידע וליכולת ביצוע עצמאית של תהליכי מחקר אמפירי. בקורס יושם דגש על קריאה ביקורתית של מאמרים בכתבי עת כדי להכין את התלמיד לנצל ממצאי מחקר כבסיס לקבלת החלטות. הסמינר מאפשר לסטודנטים לנתח ולהציג נושאים אקטואליים הקשורים לתחום ההתמחות של הסטודנטים, ו/או נושאים אקטואליים הקשורים לתרגול ופיתוח סיעודי. בסיומו יגיש הסטודנט דוח מחקר מסכם.

צפה בוידאו